Vo finále ME vo vodnom slalome skončili Škantárovci až na 9. mieste

03.06.2017 Celý región

Tacen 3. júna (TASR) - Na ME slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene aj po sobotňajších troch finálových disciplínach v individuálnych pretekoch majú v kolónke medailí Slováci nulu. Najviac sa čakalo od olympijských víťazov z Ria deblistov Škantárovcov, no skončili až na 9. mieste.

V prvom sobotnom finále vládli Poliaci s dvojicou kajakárov Mateuszom Polaczykom a Dariuszom Popielom (+0,57), tretí skončil Čech Jiří Prskavec (+0,97). Zo slovenských kajakárov bol lepší na 8. mieste Jakub Grigar ((+3,43), 10. skončil Andrej Málek (+3,76).

Finále kajakárov sa posunulo o 15 minút. V Tacene sa opäť rozpršalo, zdvihol sa aj silný vietor a celé preteky sprevádzal silný dážď. Ako prvý vyštartoval slovenský kajakár Andrej Málek. Na piatej bránke mu pribudli na časové konto dve trestné sekundy a mohli ho veľmi mrzieť. Ak by sa im vyhol, posunul by sa o tri miesta vpred. "Nebola to najhoršia jazda, aj keď s ťukom," zamýšľal sa nad jazdou. "V semifinále som mal šťastie, vo finále som ukázal veľa dobrých vecí. Keby som sa zbavil malých chýb, mohlo to byť lepšie. Ten ťuk som cítil na liste, aj som ho počul. V cieli som už vedel, že to nebude vo výsledkoch dobré. Počasie mi s dažďom neprekážalo, len som sa obával vetra, no našťastie utíchol."

Piaty na OH v Riu Jakub Grigar mal dôvod na radosť i smútok, čiastočne skrotil doteraz neprajné pereje rieky Sáva, no s výsledkom sa úplne nestotožnil. "Úplne spokojný nie som, nevyhol som sa malým chybičkám, ktoré ma stáli lepšie umiestenie. V Tacene som sa však nikdy nedostal cez kvalifikáciu, teraz som bol vo finále, takže taká polovičná spokojnosť. Hneď na začiatku som do druhej bránky vošiel zvláštne, s vyšším výjazdom a v trojke som sa ocitol dva-tri metre pod ňou, to ma stálo veľa času a dosť síl. Na lepší výsledok to už nevyšlo, no pre moju hlavu, keďže som si myslel, že v Tacene nemôžem nikdy nič dosiahnuť, je to veľmi dobré. Dúfal som však vo viac, hlavne v jazdách, fyzicky to nie je ešte ono."

Deblisti Ladislav a Peter Škantárovci už v letnom slnečnom počasí obsadili vo finále až deviate miesto. S dvoma nedovolenými atakmi na bránkach sedem a šestnásť stratili na zlatých Francúzov Picca - Bisa 3,88 sekundy, takže si každý zrátal, že pri čistej jazde mohli byť zlatí. Strieborní skončili Poliaci Andrzej Brzezinski - Filip Brzezinski ((+0,87) a tretí Česi Jonáš Kašpar - Marek Šindler (+0,98)

"V tej jazde boli chyby," skonštatoval Ladislav Škantár. "Začiatok celkom fajn, problém sa začal na bránke sedem, ktorú sme ťukli, no išlo sa nám dobre. Vedeli sme, že musíme naplno zabrať, aj sme trochu riskli a prišla ďalšia chyba na rovinke. Zvolili sme si dlhé silové zábery, trochu nás vynieslo a prišiel ďalší ťuk. Jazda ideálna nebola, ale pocitovo fajn, no nevyšlo to."

"Bol to jednoducho Tacen, tu sa voda mení, nám úplne nepriala," myslí si Peter Škantár. "Horný úsek bol ešte dobrý, aj celkom rýchly, na spodnom nás vyniesol vír a ťukol som bránku, odzrkadlilo sa to aj na ďalšej protiprúdke. Konkurencia bola dnes lepšia a blahoželáme jej, my ideme ďalej. Šport je aj o prehrách a ja verím, že sa poučíme. Sme trochu smutní, prehra chvíľu bude bolieť, no sezónu máme pred sebou, aj hlavný vrchol majstrovstvá sveta. Po zlatej olympiáde v Riu prišlo prvé sklamanie, olympiáda už bola dávno a všetky preteky sa idú od nuly."

Peter Škantár označil finálovú trať za jednoduchšiu. "Zmenili tretiu, štvrtú, piatu bránku, bolo to jednoduchšie, už sa nerobili toľké chyby a výsledky sa vyrovnali. My máme radi takéto rýchle trate, ale nie vždy to vyjde. Nemôžeme stále vyhrávať, aj iní si zaslúžia vyhrať."

Finálové výsledky

K1 muži: 1. Mateusz Polaczyk 83,06 (0), 2. Dariusz Popiela (obaja Poľ.) 83,63 (0), 3. Jiří Prskavec (ČR) 84,03 (0), ..., 8. Jakub Grigar 86,49 (0), 10. Andrej Málek (obaja SR) 86,82 (2)

C1 ženy: 1. Kimberley Woodsová (V. Brit.) 110,31 (2), 2. Tereza Fišerová (ČR) 112,90 (0), 3. Nadine Weratschnigová (Rak.) 116,19 (4)

C2: 1. Pierre Picco - Hugo Biso (Fr.) 98,22 (0), 2. Andrzej Brzezinski - Filip Brzezinski (Poľ.) 99,09 (0), 3. Jonáš Kašpar - Marek Šindler (ČR) 99,20 (0), ...9. Ladislav a Peter Škantárovci (SR) 102,10 (4)
 

Vyberte región